Monday, August 02, 2010

SAMAN EKOR-POLIS JANGAN JADI MAFIA !!!

OLEH : MOHAMED HANIPA BIN MAIDIN

Apabila kita bercakap tentang saman ekor kita sebenarnya bercakap tentang kegagalan pihak polis memahami prinsip keadilan asas di dalam undang-undang jenayah iaitu seseorang itu dianggap tidak bersalah kecuali dibuktikan bersalah. Prinsip ini boleh dikatakan bersifat sejagat dan dipakai di serata dunia.

Hakikatnya prinsip asas ini sahajalah yang boleh melindungi pencabulan hak rakyat oleh pihak Negara. Di dalam kes jenayah pendakwaan dilakukan oleh Negara . Negara yang gagah kerana mempunyai segala sumber di dalam genggamannya seperti polis dan agensi-agensi lain dibenarkan oleh undang-undang untuk membawa rakyat yang lemah ke muka pengadilan. Rakyat yang lemah sudah tentu tidak berupaya untuk melawan Negara yang gagah dan perkasa serta kaya dengan segala sumber kekuatan dan prasarana. .

Oleh itu satu-satunya senjata yang boleh melindungi rakyat dari ‘serangan” Negara adalah prinsip asas yang saya nyatakan tersebut iaitu seseorang dianggap tidak bersalah kecuali dibuktikan bersalah. Dengan bersandarkan prinsip ini rakyat boleh menyatakan kepada Negara lebih kurang begini “ saya tahu kamu ( Negara ) ada segala kekuatan untuk membawa saya ke muka pengadilan , maka saya menuntut kamu wahai Negara untuk membuktikan bahawa saya benar-benar bersalah , kerana jika kamu tidak ada bukti untuk mensabitkan saya bersalah kamu janganlah menganggu kehidupan saya.”

Amat malang saman ekor membunuh prinsip asas tersebut. Saman ekor memberi erti rakyat adalah dianggap bersalah maka rakyat yang kena buktikan bahawa mereka tidak bersalah.

Bagi saya saman ekor adalah manifestasi penyalahgunaan kuasa dan undang-undang bagi mendapatkan faedah kewangan secara tidak sah. Dengan kata lain saman ekor adalah jalan pintas bagi Negara di bawah BN untuk mengambil wang rakyat secara paksa. Kalau di zaman feudal raja yang zalim bertindak meminta rakyat membayar ufti bagi menjamin keselamatan mereka, maka saman ekor adalah ufti versi baru yang dikutip dari rakyat oleh “neo feudalist” dengan berselindung di bawah ketiak undang-undang yang dinamakan Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyatakan bahawa pihak mereka akan tetap meneruskan saman ekor terhadap pengguna jalan raya yang melakukan kesalahan lalu lintas . Ketua Trafik Pasukan Bukit Aman, Datuk Abdul Aziz Yusof berkata, tindakan itu untuk memberi pengajaran kepada pemilik kenderaan agar lebih bertanggungjawab. PDRM juga pada masa sama, menurutnya, akan menyenaraihipemilik kenderaan yang gagal melunaskan saman selepas tiga bulan notis diserahkan. Abdul Aziz berkata, tindakan tersebut selaras dengan peruntukan undang-undang di bawah Seksyen 17 dan Seksyen 29 (1A) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

"Mengikut kedua-dua seksyen terbabit, polis dan JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) boleh menyenaraihitamkan pemilik kenderaan sekiranya mereka masih ada urusan (saman) yang belum diselesaikan dengan polis atau JPJ, maka mereka tidak boleh memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di sini hari ini ( Utusan10/7/2010 )

Nampaknya pihak polis menafsir seksyen 17 dan seksyen 29 ( 1A ) Akta tersebut secara harfiah iaitu jika pemilik kenderaan yang memohon untuk memperbaharui cukai jalan [ seksyen 17 ] dan lesen memandu [ seksyen 29 ( 1A ) ] dan didapati mereka masih ada kes tertunggak dengan JPJ atau Polis berkaitan dengan pelanggaran atau kesalahan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987 atau Akta Pelsesenan Kenderaan Perdagangan 1987 maka permohonan pembaharuan cukai jalan atau lesen memandu boleh ditolak.

Untuk pihak polis yang tidak terlatih di dalam bidang undang-undang sayugia diingatkan tidak semua peruntukkan undang-undang boleh dibaca secara harfiah kerana ada masanya jika kita membaca secara harfiah ia boleh memberi makna yang tidak munasabah sekaligus mewujudkan ketidakadilan.

Bagi pihak polis apabila pemilik ada saman ekor dan masih belum dibayar ia secara ipso facto ( dalam keadaan begitu ) bererti pemilik kenderaan dikira ada kes tertunggak dan sekaligus lesen memandu dan cukai jalan tidak boleh diperbaharui melainkan dibayar kompaun saman ekor itu terlebih dahulu.Tafsiran harfiah pihak polis tersebut jelas bertentangan dengan prinsip asas undang-undang jenayah yang saya sebut di awal artikel ini iaitu seseorang dianggap tidak bersalah kecuali dibuktikan bersalah.

Seksyen 17 dan 29 ( 1A ) bukan hanya bercakap tentang pemilik kenderaan mempunyai kes tertunggak dan kemudian full stop. Kedua-dua seksyen tersebut sebaliknya bercakap tentang pemilik kenderaan ada kes tertunggak berkaitan dengan pelanggaran dan kesalahan di bawah Akta.
Jadi kalimah yang penting di sini dan perlu diambil perhatian adalah kalimah “ berkaitan dengan kesalahan dan pelanggaran Akta”.

Persoalannya adakah hanya kerana seseorang dikenakan saman ekor maka ia secara automatik dikira bersalah di sisi undang –undang ? Kalau itu tafsiran polis maka tidak perlulah ada pendakwaraya, peguambela , Mahkamah atau juri. Lebih baik polis menjadi pendakwaraya, peguambela, mahkamah dan juri sekaligus.

Sudah tentu tafsiran yang munasabah adalah pelanggaran dan kesalahan yang dinyatakan di dalam seksyen 17 dam 29 (1A ) tersebut adalah semestinya bermaksud kesalahan dan pelanggaran yang telah dibuktikan mengikut prinsip dan prosedur undang-undang, Sebab itu di dalam undang-undang mereka yang ditangkap dipanggil suspek manakala mereka yag didakwa di mahkamah dipanggil tertuduh. Hanya setelah tertuduh didapati bersalah barulah orang yang dituduh itu dipanggil orang yang bersalah dan hanya orang bersalah baru layak dihukum sama ada hukuman denda atau penjaran atau sebagainya.

Jika kita ikut logik polis di dalam kes saman ekor mereka yang disaman itu adalah dikira orang bersalah yang demikian ia wajib membayar denda/kompauan jika tidak akan disenaraihitamkan.
Sesuatu kesalahan atau pelanggaran undang-undang hanya boleh dibuktikan di Mahkamah mengikut lunas undang-undang. Ini bermakna hanya seseorang itu dikenakan saman ekor tidak boleh dengan sendirinya membawa maksud beliau bersalah kerana kesalahan itu perlu dibuktikan terlebih dahulu.

Polis menyatakan bahawa pengguna yang disenarai hitam adalah mereka yang melakukan dua kesalahan iaitu memandu melebihi had laju serta melanggar lampu isyarat.Polis menyatakan bahawa pihak mereka mempunyai bukti seperti rakaman gambar kesalahan setiap pengguna sebelum mengeluarkan saman tersebut . Polis menyatakan bahawa sekiranya pemilik kenderaan itu tidak memberi sebarang maklum balas, maka pihak polis beranggapan pemilik terbabit benar melakukannya dan diminta untuk membayar saman berkenaan.

Jawapan kita tentang alasan tidak cerdik polis itu mudah sahaja. Kalau polis mendakwa mereka ada bukti mengapa polis tidak berani bawa bukti tersebut di Mahkamah iaitu dengan mendakwa orang yang melakukan kesalahan tersebut. Hanya kerana polis menyatakan ada bukti tidak bermakna bukti tersebut mesti diterima oleh Mahkamah. Berapa banyak kes yang polis bawa bukti tetapi Mahkamah tolak bukti tersebut yang mengakibatkan kes ditolak oleh Mahkamah.

Polis kena faham sebarang bukti yang mereka katakan itu hanyalah bukti yang belum diuji lagi. Maka kaedah untuk menentukan sama ada bukti itu boleh diterima atau tidak, pihak yang disaman ekor itu mestilah diberi peluang untuk mempertikaikan bukti polis itu dan ini hanya boleh dilakukan di Mahkamah. Meminta orang membayar denda/kompaun dalam keadaan ia belum dibuktikan bersalah adalah satu peras ugut. Peras ugus adalah kerja mafia bukan polis !!!

5 comments:

Anonymous said...

Untuk dibawa ke mesyuarat EXCO :
Tuan boleh kah semua YB-YB Muslim Pakatan Rakyat bergembleng tenaga untuk wujudkan satu PUSAT/YAYASAN untuk Anak-anak YAtim??

Ini kerana sedih saya tengok orang persendirian menubuhkan pusat jagaan anak2 yatim dgn pendapatan sendiri dan ehsan orang ramai.. apa guna PUZAT ZAKAT dan BAITULMAL?? Kenapa tak gunakan kutipan ZAKAT dan SEDEKAH ,WAKAF untuk membina satu PUSAT/YAYASAN Anak-Anak YAtim di satu tempat yang boleh menampung sekurang-kurangnya 5,000 orang berserta dengan sekolah??

Pada pendapat saya,YB-YB Muslim di semua kerajaan pakatan rakyat mampu melakukannya,kenapa tidak kan.

YB-YB boleh mengerakkan kutipan derma(sedekah/wakaf) daripada semua ahli-ahli PAS,PKR dan DAP Muslim yang MEMATUHI AJARAN ALLAH dan yang sememangnya MENEGAKKAN KEADILAN dan KEBAJIKAN untuk membantu untuk mencapai matlamat tersebut.

Saya rasa dengan ini tak perlu berkempen teruk-teruk,rakyat akan terus mengundi PR..

Wassalam..

p/s: harap dapat dengar CADANGAN ini dimajukan di MESYUARAT PAS,PKR atau DUN.

Unknown said...

salam...setuju dengan pendapat saudara.pihak polis terus manjatuhkan hukuman bahawa pihak yg disaman adalah PESALAH, jadi mereka perlu membayar saman. Sepatutnya, semua org tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah.pihak polis tidak wajar sewenang-wenangnya menjatuhkan hukuman terhadap org yg disaman. saya cadangkan kepada pihak polis (jika mereka mahu meneruskn sistem saman ekor) supaya :-
- memastikan notis saman diserahkan kepada pesalah trafik dalam tempoh 2 minggu dari tarikh kejadian
- bahan bukti (gambar) juga perlu diserahkan bersama
- beri masa 2 minggu kepada pesalah trafik untuk memberi tindak balas terhadap notis saman yg dikemukakan
- jika boleh, beri diskaun kpd pesalah yg cepat membayar saman (cthnya dlm tempoh sebulan selepas tarikh akhir utk pesalah perlu memberi tindak balas terhadap notis saman tersebut)

diharap pihak polis dpt menjalankan tanggungjawab mereka dgn lebih BERTANGGUNGJAWAB, bak kata penulis "jgn jadi MAFIA".

ran03 said...

Tuan Peguampas,

Memang mudah bagi peguampas membuat berbagai-bagai taksiran dan simpulan berkenaan saman ekor, tetapi dari awal hingga akhir saya tidak nampak apa-apa cadangan kukuh dari peguampas bagi mengurangkan kes kemalangan jalan raya. Apabila kes kemalangan meningkat polis juga di- persalahkan.
Mana lebih baik ada usaha-usaha berterusan pihak polis untuk mengurangkan kemalangan walaupun tidak sempurna atau tiada cadangan hanya kritikan demi kritikan, tuduhan demi tuduhan dari pihak peguampas. Sama-sama kita fikirkan.

Unknown said...

Pada pandangan saya, sekiranya seseorang itu telah melakukan kesalahan, kompaun perlu dikenakan dengan serta merta dan perlu ditandatangani oleh pesalah tersebut. Dengan 'signature' ini, bermakna pemilik kenderaan tersebut telah akur yang dia telah melakukan kesalahan itu. Dalam masa sama, pihak polis boleh memberi nasihat kepada 'driver' tersebut tentang akibat dari perbuatannya yang boleh membahayakan nyawa diri sendiri dan juga orang lain. Dengan ini, secara tidak lansung, kesedaran dan juga kompaun telah diberikan kepada mereka.

Tapi sekiranya saman ekor dipraktikkan, saya membantah 100%. Tujuan asal saman adalah untuk memberi peringatan dan pengajaran kepada pemandu agar sentiasa berhati-hati di jalanraya dan patuhi undang-undang. Namun begitu, saya tidak nampak yang saman ekor memenuhi kriteria ini. Ini kerana saman ekor adalah bersifat mahukan keuntungan dan bukan bertujuan mendidik dan seterusnya mengurangkan kadar kemalangan jalan raya.

Ts Abdul Shokor Abd Talib said...

Saudara Ruslan,

Saya rasa tuan pasti amat berterima kasih atas usaha kerajaan menaikkan harga gula untuk mengurangkan penyakit kencing manis.

Naikkan harga minyak untuk kurangkan aktiviti seludup minyak, saya pasti pada saudara kenaikkan 10 atau 20 sen bukan satu beban.

Tapi inggatlah minyak dan gula bukan sekadar diperlukan oleh golongan seperti saudara sahaja ia diperlukan oleh semua orang.

Dimanakah tangungjawab sebenar pemimpin?