Wednesday, July 22, 2009

Kematian Teoh Beng Hock dedah pekung Barisan Nasional

Oleh : Mohamed Hanipa Maidin

Kematian Teoh Beng Hock dekat pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor pukul 1.30 tengah hari Khamis lalu membuka pelbagai pekung Barisan Nasional.

Kematian Teoh Beng Hock menimbulkan isu teknik siasatan SPRM yang secara jelas bersifat satu seksaan ( torture ) ke atas mereka yang disiasat oleh badan itu. Teknik “torture” ini juga dilakukan oleh pihak polis ke atas mereka yang ditahan di bawah ISA. Yang menghairankan Nazri Aziz tidak segan silu menyokong teknik penyiasatan SPRM tersebut.

Ketua Polis Selangor mengesahkan bahawa rakaman CCTV menunjukkan Teoh iaitu mantan setiausaha politik kepada Ean Yong Hian Wah memasuki bangunan itu jam 5.15 petang Rabu. Bagaimanapun siasatan hanya berakhir jam 3.45 pagi Khamis.

Siasatan untuk tempoh yang lama tersebut dengan menafikan hak Teoh untuk tidur adalah semata-mata bertujuan menyiksa mental dan emosi Teoh bagi memudahkan SPRM mendapatkan pengakuan dan maklumat-maklumat tertentu dari Teoh.

PAS menentang cara penyiasatan yang berbentuk penyiksaan sebegini kerana Islam melarang sebarang bentuk “dhorar” berdasarkan hadith Rasulullah s.a.w “ La dhorar wala dhiror fi al-Islam” ( tidak boleh menyiksa dan tidak boleh disiksa dalam Islam” ).

Al-Quran sendiri secara jelas menyatakan bahawa “ Allah telah memuliakan Bani Adam” ( Al-Isra’ : 17 : 70 ).

Jenayah penyiksaan ( torture ) pemerintah ke atas rakyat telah dinyatakan di dalam Al-Quran melalui kisah Firaun . Di dalam Surah Tho Ha, Allah s.w.t menyatakan

"Oleh itu, pergilah kamu berdua kepadanya ( Firaun ), kemudian katakanlah: "Bahawa sesungguhnya kami ini Rasul-rasul dari Tuhanmu, maka bebaskanlah kaum Bani lsrail mengikut kami, dan janganlah engkau menyeksakan mereka” ( 20 : 47 )

Dalam hadith yang diriwayatkan oleh Abu Dawud dan Ahmad di dalam sanadnya , Rasulullah s.a.w menyatakan “ Sesungguhnya Allah s.w.t akan mengazab mana-mana orang yang menyiksa manusia di dunia ini.” ( lihat Sunan Abu Dawud Vol 1V m/s 865 dan Musnad Ahmad b.Hanbal Vol 111 m/s 404 al-Maktab Al-Islami , Cairo )

Dalam satu lagi Hadith yang diriwayatkan oleh Ibnu Umar ( radiyallah ‘an huma ) , Rasulullah s.a.w menyatakan bagaimana seorang wanita akan masuk neraka kerana penyiksaan yang perempuan itu lakukan ke atas seekor kucing .

Rasulullah s.a.w menyatakan “ Telah masuk seorang wanita ke dalam neraka kerana beliau mengikat kucingnya dengan tidak memberi makan kepada kucing itu dan tidak melepaskannya untuk makan makanannya yang melata di muka bumi” ( lihat Sahih Bukhari , Vol 1V m/s 337 )


Dalam Kitab Al-Kharaj karangan Abu Yusuf dilaporkan bahawa Khalifah Umar Abdul Aziz telah menulis kepada pegawai-pegawainya dengan melarang mereka mengikat para banduan dengan rantai atau gari dan memerintahkan mereka member makan secukupnya kepada para banduan dari wang Baitul Mal ( Lihat Abu Yusuf, Kitab Al Kharaj m/s 314-315 )

Imam Ibn Hazam pula menyatakan di dalam Al-Muhalla bahawa Al-Quran atau Al-Sunnah atau Ijma’ tidak membenarkan sebarang penyiksaan dalam bentuk elemen pukul, pemenjaraan , ancaman atau penghinaan bagi tujuan mendapatkan pengakuan seseorang kononnya beliau melakukan jenayah . Ibn Hazam menyatakan bahawa larangan penyiksaan tersebut adalah berasaskan bahawa kulit, darah dan kemuliaan insan adalah suatu yang suci dan tidak boleh dicabuli melainkan dengan satu nas yang terang dan jelas atau dengan satu ijma’.

Berdasarkan nas-nas di atas , PAS menentang sekeras-kerasnya teknik dan gaya penyiasatan yang dilakukan oleh SPRM ke atas mendiang Teo kerana ianya adalah satu kaedah yang tidak menghormati kemuliaan manusia tanpa mengira kaum atau agama mereka.

PAS meminta mereka yang didapati terlibat dengan penyiasatan ala Gestapo tersebut atau mereka yang mengizinkan teknik penyiasatan tersebut di bawa ke muka pengadilan . Seksyen 331 Kanun Keseksaan mungkin boleh digunakan ke atas mereka yang terlibat dengan penyiksaan ke atas mendiang Teo sehingga membawa kepada kematian beliau.

Kes Teo juga menunjukkan satu amalan diskriminasi yang ketara di pihak SPRM. SPRM seperti biasa agak cepat bertindak jika tuduhan rasuah atau salah guna kuasa dibuat ke atas ahli-ahli politik Pakatan Rakyat . Bagaimana tahap kelajuan penyiasatan kes rasuah dan salah guna kuasa akan berubah dengan drastik jika ia melibatkan para pemimpin Umno.

Dalam kes di Selangor , SPRM cepat menyiasat Mentei Besar Tan Sri Khalid dalam kes korban lembu di mana Pengarah SPRM dengan sombong dan bongkak menyatakan “ kita ada bukti yang kuat untuk mendakwa Tan Sri Khalid” . Dalam kes penyiasatan ke atas Teo kita juga dapat melihat ketergesaan SPRM. Namun apabila terdapat aduan rasuah dan salah guna kuasa melibatkan Khir Toyo kita tidak melihat kelajuan yang sama.

Untuk peringatan, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pernah sebelum ini mendedahkan tiga penyelewengan Datuk Seri Khir Toyo ketika memimpin negeri itu sebelum pilihanraya umum 8 Mac lalu.

Penyelewengan berkenaan membabitkan tindakan cuba mengelak cukai, menukar sistem perakaunan anak syarikat kerajaan negeri, dan pembelian apartmen di Mekah “untuk tujuan yang meragukan”.

Tan Sri Khalid berkata, Khir semasa menjadi Menteri Besar mempengerusikan tiga syarikat negeri dan mendapat imbuhan tiga buah kereta tetapi ini tidak diisytiharkan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

“Salahguna kuasa kedua yang dilakukan Khir Toyo ialah menerima hadiah jam tangan bernilai RM 150,000 daripada Permodalan Negeri Selangor Berhad atau PNSB,” katanya.

Beliau berkata, apabila menyedari menerima habuan seperti itu adalah satu kesalahan, Khir cuba membayar balik secara memasukkan wang tunai RM150,000 ke dalam akaun syarikat.

Selain itu, kata Tan Sri Khalid, Khir Toyo juga membuat pembelian apatmen di Mekah untuk “kegunaan beberapa anak Selangor yang terpilih sahaja” dengan perbelanjaan lebih RM 9 juta.

Dan yang terbaru adalah pendedahan Adun Sekinchan ke atas kos banglo mewah Khir Toyo yang didakwa terlalu tinggi.

Kita ingin bertanya apa yang SPRM telah lakukan ke atas Khir Toyo?

7 comments:

HLYSHIT said...

Tuan Hanipah. Saya simpati dengan rencana tuan dan turut simpati dengan apa yang sedang berlaku dinegara ini. Kami rakyat Malaysia bukanlah buta. Kami tahu apa yang Khir Toyo lakukan sebagaimana yang didedahkan oleh kerajaan Selangor. Kami tahu penindasan dan berat sebelah penyiasatan keatas TS Khalid namun Tuan Hanipah. Kita perlu redha kepada apa yang berlaku. Kita Islam, janganlah kita terlupa atau hilang keyakinan kepada kuasa-kuasa Allah Ta'ala yang akan menghukumi mereka yang bersalah baik didunia mahupun di akhirat.
Kami bersimpati dan berdoa ketua-ketua pemimpin yang menerajui semua agensi penguatkuasa yang majoritinya beragama Islam akan turut insaf atas setiap perbuatan dan tindak tabduk mereka.
Sekian..

Unknown said...

Assalamualaikum,

Redha????

Redho bukan suruh duduk diam membisu 1000 bahasa, memberitahu, mengulas untuk pengetahuan orang oramai tentang kejahatan yang sering dilakukan dan yang akan berlaku oleh pepemimpin kerajaan yang ada amat perlu.

Insaf???
Mau insaf ke? Awal-awal lagi dah berbohong. Laksanakan keadilan itu yang perlu ada dalam diri orang yng beragama islam. Kalau takat lahir dari keluarga ISLAM tapi tak ikut ISLAM .alamat KAFIR lah jadinya.

Kepada Tuan Hanipah, teruskan usaha baik anda untuk menyedarkan seberapa ramai pembaca sama ada islam dan bukan islam tentang pentingnya menegakkan keadilan.

Hidup Pakatan Rakyat...! Jahanam UMNO

Rohaifi Azri said...

PERJUANGAN MESTI DITERUSKAN...
JIHAD SAMPAI KE LIANG LAHAD...!!!

Arif Omar said...

SELAMATKAN BLOG ANDA DENGAN MEMBUANG IKON FLG BLOG DI ATAS SEKALI DARI BLOG ANDA DI DELETE SEPENUHNYA OLEH MEREKA YANG TAK BERTANGGUNG JAWAB. LIHAT CARANYA DI: http://arifomar.blogspot.com/2009/07/selamatkan-blog-anda-ambil-tindakan.html

Unknown said...

pekung Barisan Nasional atau pekung DAP?....mengapa salahkan Barisan Nasional yang menjadi pilihan rakyat Malaysia...sedangkan SPRM adalah badan bebas..

ANAK BAPAK said...

salam..

wahai mr feusted..

ini kes kat selangor..

yang menjadi pilihan rakyat di selangor bukan Barisan Nasional..tapi Pakatan Rakyat, PKR-PAS-DAP..yang kamu sebok nak alih kesalahan pada PR tu apahal..oi..ngigau ke..???

komando said...

The spirit of the dead will haunt the living souls..those guilty of the crime will never have peace, trust me, forever there will be a shadow hanging around their backs day and night wondering when it will be their turn to face god.

How are they going to answer to god, oh, no.... god..please it was not what I like to do, ... my boss asked me to do it! Actually he said I am the hero....he says I will be rewarded....yes the reward is "hell fire"..

Forever burnt and burnt and burnt....!

UMNO AND ITS GOONS WILL TASTE THE FIRES OF HELL FOR SURE! 1 MALAYSIA WILL ALSO NOT BE SPARED!