Sunday, January 06, 2008

BN BIJAK MENIPU DAN BAZIRKAN WANG RAKYAT

OLEH : MOHAMED HANIPA MAIDIN

Kejayaan besar Kerajaan Barisan Nasional ( BN ) adalah bijaknya mereka membazir serta menghabiskan duit rakyat. Kejayaan besar ini dapat dicapai kerana pemimpin BN mempunyai masalah memahami apa yang dimaksudkan dengan duit negara . Bagi mereka duit negara adalah seperti duit bapa mereka sendiri. Oleh itu, mereka tidak langsung dihantui rasa bersalah jika duit rakyat tidak dibelanjakan dengan betul dan teliti.

Saya akan mengemukakan beberapa contoh kes yang secarajelas menunjukkan betapa mudahnya wang rakyat dibazirkan oleh BN.

Bagi menipu rakyat bahawa kononnya kerajaan Abdullah Badawi peka terhadap masalah salahlaku, salah guna kuasa , penyelewengan dan rasuah dalam institusi polis, Abdullah menubuhkan Suruhanjaya Diraja Untuk Mempertingkatkan Operasi dan PengurusanPolis Diraja Malaysia yang ditubuhkan menurut Akta Suruhanjaya Siasatan 1950 dan dipengerusikan oleh mantan Ketua Hakim Negara ,Tan Sri Mohamed Dzaidin dan 15 anggota yang lain. Ia telah telah ditubuhkan pada 4 Februari 2004.

Suruhanjaya tersebut telah mengemukakan 125 cadangan kepada Kerajaan untuk membaiki imej polis . Salah satu cadangan utamaSuruhanjaya tersebut adalah untuk Kerajaan mewujudkanIPCMC ( Independent Police Complaints and Misconduct Commission ) , yang dicadangkan tarikh akhir penubuhannya adalah pada 31 hb Mei 2007.

Umum mengetahui betapa banyak duit yang telah dibelanjakan oleh Suruhanjaya tersebut bagi menjalankan tugas dan tanggungjawabnya. Sebagai rakyat kita boleh menerima jika jutaan ringgit yang dibelanjakan oleh Suruhanjaya tersebut boleh memberi manfaat kepada rakyat iaitu pembaikan institusi polis dalam ngara ini. Malangnya ianya tidak berlaku begitu. Kerajaan bukan sahaja masih gagal melaksanakan banyakdaripada saranan Suruhanjaya tersebut malah sanggup mengubah 360 darjah saranan Suruhanjaya tersebut khususnya dalam isu penubuhan IPCMC. IPCMC yang dicadangkan oleh Suruhanjaya , Special Complaints Commission (SCC) pula yang hendak dibuat oleh Kerajaan BN.

Tan Sri Dzaidin, Pengerusi Suruhanjaya Diraja yangbegitu marah dan kecewa dengan tindakan Kerajaan tersebut menyatakan " the proposed Special Complaints Commission (SCC)now being formed by an act of parliament, was"something entirely different from what were commended. The government, in its wisdom, did not accept the core recommendation of an independent oversight body." ( cadangan SCC yang digubal melaluiAkta Parlimen adalah "sesuatu yang berbeza sama sekali daripada yang kami cadangkan. Kerajaan tidak menerima cadangan utama bagi mewujudkan IPCMC ) .

Tan Sri Dzaidin juga berkata IPCMC dan bukannya SCC diharap untuk menerima dan menyiasat aduan salah lakupolis dan menghalang, membanteras dan menyiasat rasuah serta salah laku polis bagi meningkat keyakinan rakyat ke atas pihak polis. Salah laku didefinisikan termasukrasuah polis, penglibatan polis dalam perbuatan jenayah dan kegagalan mematuhi peraturan dan prosedur undang-undang. Nampaknya , kata Dzaidin. rasuah tidak langsung disebut dalam Akta SCC.

Jelas senario terbaru ini menunjukkan Abdullah dan sekutunya dalam BN telah berbohong kepada rakyat dan sanggup bazirkan wang rakyat begitu sahaja.

Seperti yang saya katakan BN amat cekap dan bijak bazirkan wang rakyat. Kita tentu masih ingat bagaimana dalam isu insinerator di Broga , Semenyih misalnya , Kerajaan BN, di atas kebodohan dan kepekakkan telinga mereka tidak mendengar keluhan rakyat terpaksa membazirkan berbilion ringgit bagi membatalkan projek tersebut.

Insinerator yang seberat 1,500-ton dan menggunakanteknologi " fluidized bed gasification " yang dikatakan terbesar di Asia ditaksirkan menelan belanja 5 billion ringgit ( lebih kurang US$395 juta) untuk dibina dan RM 200 juta ringgit ( US$53 juta) bagi kos operasinya setiap tahun.

MeskipunKerajaan tahu dan sedar projek tersebut adalah tidak "viable" dan boleh mengancam kesihatan rakyat ianya masih ingin diteruskan. Akhirnya Najib Tun Razak mendedahkan kebodohan BN dengan menyatakan keputusan membatlkan projek tersebut kerana kos membinanya iaitu katanya lebih kurang 435 juta dolar dan bukannya kerana protes berkaitan dengan impak alam sekitar dan kesihatan. Najib berkata pembinaan insinerator tersebut bukan sahaja melibatkan perbelanjaan modal ( capital expenditure ) sebanyak 1.5 billion ringgit tetapi juga kos penjagaan ( maintenance costs ) yang amat tinggi.

Persoalannya kalau dah tahu kos yang tinggi kenapa hendak dibina juga ? Walau apa pun alasan Najib, pokoknya duit rakyat telah dibazirkan di atas perbelanjaan kerja-kerja yang telah dijalankan dan juga bagi pembayaran pampasan atau gantirugi berbilion ringgit yang kena dibayar oleh Kerajaan kepada syarikat yang dikurniakan kontrak untuk membina insinerator tersebut iaitu Konsortium yang terdiri daripada Syarikat Jepun, Ebara Corporation and rakan kongsinya yang terdiri daripada syarikat tempatan iaitu Hartasuma Sdn Bhd.

Selain projek insinerator Broga , BN juga sekali lagi berjayamembazirkan wang rakyat dalam isu pembinaan Zon Perdagangan Bebas Pelabuhun Klang ( Port Klang Free Trade Zone (PKFTZ ).

Projek yang diselubungi oleh pelbagai kontroversi tersebut menyaksikan pertambahan kos yang meningkat sebanyak RM 3.5 billion daripada kos asal . Bukan sahaja Kerajaan gagal menyiasat kegagalan projek tersebut ia malahan bersetuju pula untuk memberikan pinjaman ( soft loan ) sebanyak RM 4.681 bilion kepada Port Klang Authority ( PKA ).

Anwar Ibrahim dalam kenyataan rasminya menyatakan " episod iniadalah satu daripada banyak contoh daripada Kerajaaan yang mendedahkan konflik kepentingan, rasuah dan salah pengurusan yang melibatkan ahli politik , ahli perniagaan dan penjawat awam."

PKA telah membeli 1000 ekar Pulai Indah daripada Kuala Dimensi Sdn Berhad pada harga RM 25 satu kaki persegi dengan nilai RM 1.8 billion ( termasuk faedah ). KualaDimensi telah mengaut keuntungan sebanyak RM 993 juta kerana syarikat tersebut hanya membeli tanah yang berkaitan daripada Pulau Lumut Development Cooperative Berhad pada nilai RM 95 juta sahaja ( iaitu pada harga RM 3 satu kaki persegi ).

Menurut Anwar lagi, urusniaga yang menguntungkan ini melibatkan ahli politik UMNO dan MCA termasuklah Pengerusi Tetap UMNO pada masa ini iaitu Tan Sri DatoSeri Haji Onn Ismail , Bendahari UMNO, Dato Seri Azim bin Mohamed Zabidi , Dato Chor Chee Heung, MCA yang juga Pengerusi KPA dan mantan Timbalan Menteri DalamNegeri, Dato Seri Tiong King Sing dan tidak ketinggalan Ahli Parlimen Bintulu .

Apa yang lebih mengejutkan lagi dalam keadaan rakyat menderita dengan kenaikan harga minyak dan kos sara hidup yang semakin meningkat Kerajaan BN masih sibuk memikirkan bagaimana ingin terus menerus menghabiskan duit rakyat dengan bermegah untuk membina kompleks sukan di Kota London.

Isu ini menjadi bahan kritikan apabila terbocornya maklumat bahawa Kerajaan BN perlu membayar kos sebanyak RM490 juta untuk mengubah TARRC ( Tun AbdulRazak Research Centre ) kepada HPTC ( High PerformanceTraining Centre ).

Dilaporkan kemudiannya bahawa RM490juta tersebut adalah kos bagi membina kompleks sukan . Apa yang lebih memeranjatkan adalah apa yang ada di minda Jawatankuasa Kabinet Kementerian berkenaan untuk membina HPTC hanyalah sekadar RM70 million.

Bagaimanakah ia boleh meningkat kepada 490 juta ? Baru-baru ini dilaporkan permohonan Malaysia untuk mengubah sebahagian TARRC di Brickendonbury, London kepada HPTC telah ditolak oleh Jawatankuasa Majlis Kawalan Pembangunan Timur di London.

Sebenarnya tiada apa yang hendak dipelikkan. Di dalam laporan Ketua Audit Negara baru-baru ini khususnya yang berkaitan dengan Kementerian Belia dan Sukanantara lain menunjukkan bagaimana pembelian 13 item untuk InstitutKemahiran Belia Kabangsaan ( NationalYouth Skills Institute ) meningkat sehinggai RM8.39 juta- satu nilai yang jauh daripada harga pasaran.

Dilaporkan dua " crane towers" yang dibeli dengan harga RM5.72 juta apabila kos sebenar hanyalah RM2.98juta sahaja.

Kementerian Belia dan Sukan juga telah membeli 17 setbuku teknikal pada harga RM181,900 atau RM10,700 bagi setiap set sedangkan harga sebenar hanyalah RM417 bagi setiap set .

Syabas BN , kamu memang hebat menipu rakyat yang malangnya suka pula terus ditipu oleh kamu !!

No comments: